Поставяне и изваждане на спирала

Рутинна гинекологична манипулация. Един от начините за предпазване от нежелана бременност. Извършва се по време на гинекологичния преглед. Минимален дискомфорт. Не се налага анестезия.

Спиралата е едно от най-ефективните контрацептивни средства

Това се дължи до голяма степен на факта, че възможността за неправилна употреба е напълно елиминирана. Няма опасност от пропускане на прием, както е при таблетките, няма как да забравите да си я набавите, а освен това не трябва да се чака дълго време, за да се прояви контрацептивният ефект. Медните спирали могат да се използват и като средство за спешна контрацепция, ако се поставят до5 дни след секс без предпазни средства.

Всички вътрематочни спирали представляват малки, Т-образни устройства, които се поставят през маточната шийка в матката на жената от специалист гинеколог. Съществуват много на брой разновидности и марки спирали, всички с различни ефекти. Една част са хормонални – те отделят хормона прогестин, който потиска овулацията и така предотвратява зачеването. Нехормоналните средства притежават медна нишка , която предизвиква промяна в химичната среда на матката и така убива сперматозоидите. Сред тях са и спиралите с благородни метали, които се отличават със значително по-голяма устойчивост и малко нежелани ефекти.

На практика възможността за зачеване се възвръща автоматично с премахването на спиралата.

Стойността на спиралата, заедно с поставянето й, значително надвишава тази на другите контрацептивни средства. Тази инвестиция, обаче е еднократна, а контрацептивното действие, в зависимост от типа спирала може да продължи до 10 години, особено когато става дума за спирали със златно покритие.