Вътрематочна (интраутеринна) инсеминация от съпруг (партньор) или дарител

Това е най-близката до естествения процес и нетравмираща манипулация от всички методики на асистираната репродукция.

Инсеминация с обработени сперматозоиди от съпруга/партньора/ се прилага при следните индикации:

Неизяснени причини за стерилитета;

Лекостепенни нарушения в броя и подвижността на сперматозоидите при мъжа

Наличие на спермоантитела при мъжа и/или жената;

Еякулаторни разстройства при мъжа

При жени след индукция на овулацията

Не трябва да се извършва инсеминация с обработени сперматозоиди от съпруга/партньора/ при:

Непроходими маточни тръби;

Частично проходими маточни тръби, представляващи висок риск от извънматочна бременност;

Инфекции във влагалището, маточната шийка, тазово-възпалителна болест при жената;

Мъже с активни възпалителни заболявания на пикочо-половата система;

Жени, които нямат овулация, при положение че не са били подложени на успешна индукция на овулацията в конкретния цикъл;

Напреднала репродуктивна възраст-жени, навършили 45 и повече години.

Индикациите за извършване на инсеминация с обработени сперматозоиди от дарител:

Жени без съпруг или постоянен сексуален партньор;

Жени, чийто мъже са с тежки нарушения на спермообразуването

Жени, чийто съпруг е носител на генетично или друго заболяване, предавано в потомството или криещо риск за жената.

Контраиндикации за извършване на инсеминация с обработени сперматозоиди от дарител:

Наличие на законен съпруг, когато не е взето неговото съгласие;

Непроходими маточни тръби;

Частично проходими маточни тръби, представляващи висок риск от развитие на извънматочна бременност;

Инфекции във влагалището, маточната шийка, тазова възпалителна болест при жената;

Напреднала репродуктивна възраст-жени, навършили 45 и повече години.

Необходимо е и отхвърлянето на ограничен яйчников резерв при жената, което се постига с предварителни хормонални изследвания в предишен менструален цикъл. Това означава, че шансът да се се получи яйцеклетка, дори с приложение на хормонални лекарства е почти равен на нула.

Задължително е изследването на полово преносими инфекции СПИН, Сифилис, Хепатит В и С, хламидия, цитомегаловирус, при двамата съпрузи (партньори).

Инсеминацията може да се извърши на спонтанен цикъл при жени които имат овулация. Но, поради невисоката успеваемост на методиката (макс. 10-15%), препоръчително е да се извърши индукция на овулацията по следния начин: На 3,4 или 5-ти ден от началото на един менструален цикъл се започва прием на таблетки (Клостилбегит, Кломид, Кломифен цитрат, Серофен), 2х1 т. дн за 5 дни. Това са нехормонални препарати, които по косвен път предизвикват овулация. Те настройват хипофизната жлеза да отдели необходимите хормони, въздействащи на яйчниците. Индукция означава, че ще се предизвика образуването и съзряването само на 1-2, максимум 3 яйцеклетки в двата яйчника, т.е. процес, много близък до естествения процес на овулация.

В зависимост от дължината на интервала между две менструации, при всяка жена индивидуално се прецизира изследването на хипофизните хормони ФСХ и ЛХ. Това трябва да стане приблизително по средата на този интервал. Инсеминацията се препоръчва в деня на овулацията – когато жената си има спонтанна овулация, както и 30 – 40 h след предизвикване на овулацията с ЧХГ инжекция или регистриране на спонтанния LH-пик в кръвта, чрез лабораторно изследване.

Следва ултразвуково вагинално проследяване на големината на фоликулите в яйчниците и дебелината на маточната лигавица (ендометриум). Готовност за таймиране (предизвикване) на овулацията има когато фоликулите достигнат среден диаметър над 19 мм а лигавицата със съответната структура за предовулаторна фаза минимум 8 мм.

Тогава се назначава хормонът ЧХГ (Прегнил, Профази, Овитрел). 34 часа (м/у 30 и 40 ч.) след това яйцеклетката трябва да напусне яйчника и да навлезе в проходимата маточна тръба (тръби). По това време трябва да се извърши и поставянето на сперматозоидите в матката.

Инсеминацията се провежда, на гинекологичния стол. Не е необходима упойка. 20-30 мин. преди това се прави мускулна инжекция с подсилен успокояващ ефект- Диазепам,Но-шпа евентуално Атропин.

Започва се с гинекологичен и трансвагинален УЗ преглед. Целта е да се ориентира гинеколога за позицията и положението на матката и което е още по-важно- посоката на цервикалния канал. Също така да се регистрират наличните фоликули – дали са се пукнали след приложението на hCG или са все още цели.

Измива се влагалището и външните полови органи с топъл физиологичен серум или топла дестилирана вода. Обработената семенна течност, в количество 0,7-0,8 мл се поставя в кухината на матката с еднократен катетър за инсеминации (тънка гъвкава пластмасова тръбичка). Към външния край на този катетър е прикрепена еднокубикова спринцовка,в която е аспирирана обработената в ин витро лабораторията проба от еякулата. Течността се впръсква бавно докрай, катетъра се фиксира в цервикалния канал и остава в това положение 10 мин. Изважда се внимателно, след което жената остава в легнало положение още 20-30 мин. на гинекологичното легло.

След това тя може да продължи ежедневните си занимания. Препоръчва се активна физическа натовареност, за подпомагане на овулацията. Няма опасност сперматозоидите да паднат обратно във влагалището. Веднъж попаднали в кухината на матката тяхното движение е само напред и нагоре към двете маточни тръби.

Ако по време на насрочената инсеминация, на ултразвуковия екран се види, че фоликулът (фоликулите ) не са пукнати, на следващия ден се назначава ре- инсеминация (Re-IUI). Отново се взема спермална проба и се обработва по същия начин.

В периода след инсеминацията се назначават хормонални препарати, съдържащи прогестерон-хормона на бременността (Утрогестан). Те могат да се приемат през устата или да се поставят във влагалището. Назначават се за 20 дни. Ако през това време не се получи менструация и тестовете за бременност са положителни след 20-я ден, най вероятно е настъпила имплантация и този препарат се продължава за да подпомогне развиващата се бременност.

Ако тестовете са отрицателни идва менструацията (често тя започва преди да е изтекъл 20 дневния период). Контролен преглед не се налага веднага, освен ако пациентите не решат да направят следваща инсеминация. Тогава преглед е задължителен, защото фоликулът (фоликулите) може да не са се пукнали, т.е. имаме задържан не пукнат яйчников фоликул т.н. LUF. Той трябва да бъде подтиснат, за да изчезне и само тогава би могло да се започне друга индукция на овулацията. Иначе той ще порастне и ще се превърне в киста. Подтискането става с таблетки от групата на гестагените (Дуфастон, Оргаметрил и др.) по индивидуална схема.

По преценка е възможно да бъдат направени повече от една инсеминации, но не повече от четири-шест

Данните за извършената инсеминация се отразяват в „Протокол за извършена инсеминация“, в който освен друго изрично се отразява дали инсеминацията е от съпруга/партньора или от дарител.