Отстраняване на остри кондиломи

Оперативно изрязване на израстъците, които се получават вследствие на полово преносима инфекция- Човешки папиломен вирус. Този вирус може да предизвика промени в целия генитален тракт и най-вече в маточната шийка, които в последствие да се превърнат в рак. Кондиломите (израстъци) могат да се открият най-често около външните полови органи и ануса, но също и във влагалището и маточната шийка.

Манипулацията се извършва след изследване на кръвта за папилома вируса и другите полово преносими зарази (сифилис, СПИН, Хепатити Б и С, хламидия, уреаплазма, микоплазма). Поставя се местна упойка и с електрокоагулатор се изрязват всички кондиломи. Електрокоагулацията едновременно спира и кръвотечението, което се получава при операцията. Болка няма. Дискомфортът е минимален. След преминаване на упойката може да има слаба болка. Изписва се специфично и обезболяващо лечение.

Заболяването се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV), като в 90% от случаите причинители са серотипове 6 и 11, които са с нисък онкогенен потенциал, т.е. причиняват предимно доброкачествени образувания, а не злокачествени. Възможно е обаче кондиломите да са причинени от серотипове на HPV с висок онкогенен риск, или комбинация от различни серотипове на HPV.

Класическата форма на заболяването са островърхите кондиломи с изразен екзофитен растеж. Представляват фиброепителни образувания „на краче“ или на широка основа, които по форма напомнят на цветно зеле или на гребен на петел. На цвят са бледорозови или яркочервени. Възможни са ерозии и мацерации, при което цвета на кондиломите избелява. Често са болезнени.

Диагнозата на островърхите кондиломи не е трудна. Всички пациенти с това заболяване следва да подлежат на подробно изследване на пикочо-половата система. При малосимптомни форми може да се приложат молекулярно-биологични техники като PCR-реакция за доказване на HPV-инфекция.

Запиши си час