Ембриотрансфер

Между трети пети ден от оплождането се избират 2 най-много три ембриона от тези които се развиват нормално. Те се поставят в маткаа с помощта на тънка пластмасова тръбичка (катетър за ембриотрансфер). Тръбичката преминава през каналчето на маточната шийка достига до средата на маточната кухина и там много плавно ембрионите се избутват върху маточната лигавица. Процедурата е неболезнена, не изисква упойка и се извършва в стерилни условия под ултразвуков контрол от коремната стена. Жената остава на гинекологичния стол 20-30 мин, след което лежи на легло около час. След това може да става и да извършва обичайните си занимания, разбира се при режим лишен от физическо и психическо натоварване.

На пациентката се назначава описана подробно терапия, поддържаща фазата на имплантация на ембрионите. 14 дни след ембриотрансфера се изследва кръвна проба за наличие хормона на бременността –ЧХГ (hCG). На 21-ви ден след пункцията на фоликулите в яйчниците се изследва уринна проба за наличие на същия хормон. При положителни тестове започва наблюдението на бременността.

Най-рано ехографски може да се види наличие на плоден сак в маточната кухина около 20 дни след ембриотрансфера (3 седмици). На 4 седмици вече може да се забележи сърцето на ембриона с ритмичните му съкращения. Тогава опитът се счита за успешен.

Следва дългия период от още 9 лунарни месеца за да се роди (родят) живи и здрави бебета.