ПКСЯ или Eндометриоза

Имате проблем със забременяването?

Може би имате поликистозен синдром на яйчниците (ПКСЯ) или ендометриоза

Има две състояния, които могат да обяснят защо жените стават стерилни, докато в същото време някои промени в начина на живот могат да намалят проблемите. Известно е, че около 12% от жените във всички възрасти имат проблем със зачатието или износването на бременността до термина за раждане. Две от най-често срещаните причини за това са ендометриозата и поликистозния яйчников синдром (ПКСЯ).

Не можете да забременеете? Поликистозата на яйчниците или Ендометриозата може би са проблемът?

Ако сте се опитвали да забременеете в продължение на месеци, попитайте вашия лекар, дали нямате поликистоза на яйчниците или ендометриоза като причината за това.

Ендометриозата е състояние, при което тъканта покриваща вътрешната повърхност на матката ви, расте извън матката, но продължава да действа както обикновено: расте и се удебелява, излющва се и предизвиква кървене, като част от вашия месечен менструален цикъл ( вашия овулаторен календар)

Трите признака на ендометриозата са:

Болезнена менструация (дисменорея)

Болка по време на полов акт

Трудно забременяване

Ако имате поне два от тези симптоми, можете да обсъдите възможността да бъдете прегледана и тестирана за наличие на ендометриоза. Ендометриозата обикновено не е причина за спонтанни аборти, но когато се появят някои от нейните симптоми трябва да се обсъди възможността за наличието и. В допълнение при обилно кървене от гениталиите или кървене между менструациите, болка по време на уриниране и движението на червата също може да бъде заподозряна ендометриоза.

Поликистозния синдром на яйчниците, обикновено познат под съкращението ПКСЯ е комплексно състояние което засяга хормонални, метаболитни и репродуктивни функции. ПКСЯ се характеризира с много специфичен набор от симптоми отнасяш се към нередовен менструален цикъл, (вашият овулаторен календар) и повишено ниво на андрогени. Андрогените са мъжките полови хормони, и са причина за появата на окосмяване от мъжки тип при жената и на акне при жени в зряла възраст.

Даже при наличието на ендометриоза и ПКСЯ, бременността не е невъзможна

Наличието на ендометриоза и ПКСЯ не означава, че жената не може да забременее по естествен път. Тези жени трябва да бъдат добре информирани и да се опитват по-настоятелно. И двете състояния могат да нарушат овулацията, но само ПКСЯ може да спре развитието на бременността след зачеване.

Ако се замисляте по въпроса за зачеването специалистите съветват да използвате домашен овулационен калкулатор или алгоритъм на плодовитостта: това са тестове измерващи нивото на лутеинизиращия хормон, който се покачва върхово 24 до 48 часа преди овулация. Това е едно просто нещо, което можете да правите, за да информирате вашия гинеколог относно овулацията си и освен това е добро начало за един конкретен разговор при следваща визита.

Фокусиране отностно специфичните ефекти на ендометриозата върху бременността

Ендометриозата не е състояние, подчинено на логиката. По-скоро количеството ендометриална тъкан, разрастнала се извън матката дава отражение на бременността.

Ключов момент са хормоналните нива. Естрогенът допринася за разрастването на маточната лигавица (ендометриума), докато прогестините, които се отделят по време на овулация и след нея, стопират растежа и. Когаато сте бременна и бременността се развива, прогестиновите нива стоят високи. Така, че бременността е най-доброто лечение на ендометриозата. Казано по този начин, първоначалния избор на лечение на ендометриозата са всъщност противозачатъчните таблетки, понеже те наподобяват хормоналния фон по време на бременност. Но това всъщност не е лечението, което искате, когато се опитвате да забременеете.

В случаите на лека степен ендометриоза, където няма признаци за запушване на маточните тръби, лекарствата за подпомагане на зачатието и/или инсеминацията, са често ефективни за настъпване на зачатие. Това е първостепенен избор на лечение, когато се налага такова. В същност степента на успех при Ин Витро Оплождане (IVF) е висока. С единствено възражение– възрастовия фактор. Най-високият процент на успех при IVF е постигнат при пациентки под 35 годиини, но и при жените на възраст между 35-39 години, също е добър.

Ако сте на възраст 40 и над 40 години, степента на успех при ин витро оплождане също е висока, но ще бъде необходимо да бъдете доста проактивна в опитите си за забременяване. Според обзора на базата данни за Асистираните Репродуктивни Технологии (АРТ) за 2016 година, жените с ендометриоза на средна възраст 34.5 години, са имали най-висок успех, достигащ 42.5%, използвайки IVF като метод на лечение.

Промяната в начина на живот, макар да не е лечение на ендометриозата, може да помогне при някои жени. Тъй като ендометриозата е по същество възпалителен процес, факторите, които предизвикват възпаление, безсънието, лошото хранене, наднорменото тегло могат да влошат състоянието. Намаляването на стреса, повишаване качеството на съня, пълноценното хранене с непреработени храни, които предопределят здравословно тегло, могат да намалят признаците на ендометриоза.

Запомнете, наличието на ендометриоза не означава, че не можете да забременеете успешно. Ако имате съмнения, посъветвайте се с вашия лекар, за да разсее вашите тревоги и да получите помощ в намирането на решение.

Кога поликистозния синдром на яйчниците (ПКСЯ) може да застраши възможността ви да забременеете

Жените с ПКСЯ могат да имат проблем със забременяването, защото високото ниво на циркулиращите андрогени възпрепятства овулацията. Жените с ПКСЯ често имат и инсулинова резистентност и високи нива на инсулиноподобния растежен фактор, който допринася за производството на андрогени. По този начин се добавят още проблеми: наднормено тегло и тип 2 захарен диабет. Този комплект от симптоми поставя жените с ПКСЯ пред висок риск от развитие на гестационен диабет (диабет по време на бременност).

Добре известно е, че наднорменото тегло утежнява симптомите на ПКСЯ. В същото време, хормоналния дисбаланс, характерен при ПКСЯ допринася за покачване на теглото. Понастоящем, обаче, никой не може да каже, кое от двете започва по-напред.

Ако имате ПКСЯ, намаляването на телесното тегло ви дава най-доброто решение, в усилията ви да подобрите вашата фертилност. В едно последно проучване на Националния Здравен Институт, жените, които постигат умерено понижение на теглото чрез диета и физическа активност, повишават съществено своята фертилност.

Автоимунните заболявания могат да намалят изгледите за бременност

Жените с диабет или други метаболитни разстройства са изложени на риск от развитие на състояния, които затрудняват забременяването и утежняват ендометриозата и поликистозата на яйчниците. Жените, които имат разстройства на щитовидната жлеза, могат да имат още по-големи затруднения в постигането на бременност. Жените с хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) имат много по-големи затруднения в усилията си да намалят теглото. Даже неизявения клинично хипотиреоидизъм, може да наруши овулацията.

Коментирайки причините, които стоят зад инфертилитета, експертите препоръчват да изследвате хормоните на щитовидната жлеза, ако все още не сте го направили. Важно е да обсъдите въпроса за функцията на щитовидната жлеза, заедно с вашия лекар, преди да зпочнете опити за забременяване.

Автоимунно разстройсто като системния лупус, може да предизвика усложнения при жените с ендометриоза. Жените с лупус обикновено са на лечение с кортикостероиди и имуносупресори, които могат да влошат състоянието на ендометриозата, чрез намаляване способността на тялото да се бори срещу разрастването на ендометриалната тъкан. Ако имате това или друго подобно имунно разстройство, ще бъдете в добри ръце при екип от специалисти, които ще ви напътстват да вземате решения, най-безопасни за здравето ви и най-успешни за постигането на бременност.

Ендометриозата и поликистозата на яйчниците са двете най-чести причини, които стоят зад инфертилитета (затруднено забременяване) при някои жени, но нито едно от двете състояния не е абсолютна пречка за забременяване. Що се отнася до вас в това отношение, най-доброто което можете да направите според експертите е да бъдете проактивни! И докато увеличението на възрастта може да доведе до повече затруднения, не забравяйте че възрастта също така носи мъдрост, висок дух и смелост.

Разбира се ако имате симптоми на ендометриоза или поликистоза на яйчниците, запишете си час при вашия доктор веднага. Важно е да знаете, че рутинния профилактичен преглед при гинеколог не изследва насочено за ПКСЯ и ендометриоза. Често находките при ултразвуково изслеване и магнитен резонанс не мога т да потвърдят диагнозата на тези състояния.