Индукция на овулацията

Най-щадящият начин се постига с таблетки (Кломифен цитрат, Кломид, Серофен и др). След предварителна подготовка с хормонални изследвания, излследвания за полово преносими инфекции(Сифилис, СПИН, Хепатит В и С, хламидия, йерсиния, цитомегаловирус и др.) и ултразвуков преглед, горепосочените таблетки се прилагат по определена схема. Целта е да узреят и се отделят не повече от 1-2 яйцеклетки от двата яйчника.

В определения период от цикъла на жената, прецизиран с УЗ (ултразвуково) изследване се дава съвет на двойката да води полов живот, при условие че са проходими маточните тръби. Последното се доказва в предишен цикъл с т.н. контрастна рентгенова снимка на маточните тръби (хистеро-салпинго-грама, HSG). Този метод се нарича контролиран цикъл.

При същата подготовка може да се извърши и вътрематочна инсеминация, когато диагнозата е показала, че този метод ще бъде по-успешен от контролирания цикъл.

Страничните ефекти на това лечение включват зачатие на близнаци, дори триплодни бременности, преходни промени в зрението, образуване на яйчникови кисти. Всички те могат да бъдат предотвратени при прецизна диагностика, правилно дозиране на лекарствата и проследяване на жената чрез вагинални ултразвукови прегледи.

Контролирана яйчникова хиперстимулация

Това е по-сериозно лечение, което протича с прилагане на хормони на хипоталамуса (Декапептил, Лукрин, Диферелин, Золадекс) и хипофизната жлеза (Пурегон Гонал Ф, Меногон, Менопур, Фостимон, Мерионал), които се поставят инжекционно.

Схемите на приложение са строго специфични, съобразно диагнозата на стерилитета. Този тип хиперстумулация се прилага за целите на ин витро оплождането и цели добиване на много яйцеклетки (но не повече от 20 за 2-та яйчника). Оптималният брой е м/у 5 и 20.

След установяване на зрелост на яйцеклетките, се поставя друг хормон- (Прегнил, Профази, Овитрел), който определя точния час на овулацията (отключва овулацията). Тогава се назначава пункцията на фоликулите в яйчниците, където се намират яйцеклетките и последните биват аспирирани (извадени в епруветка).

Страничните ефекти на това лечение са чувство за напрежение в корема, честа промяна в настроението на жената, клонящо към страх и депресия, умора. Най-неприятното усложнение е неконтролирана хиперстимулация на яйчниците. Състояние, често налагащо болнично лечение, поради увреждане на цялостната обмяна на веществата в организма. Може да има фатални последици, ако не се приложи навременно лечение.

Глюкофаг (Метформин).

Това е друг важен медикамент, който се употребява при жени с поликистозни яйчници. Има за цел да стабилизира хормоналния дисбаланс при тези пациентки, главно чрез балансиране на инсулина. Ефектът му се проявява след 2-3 месечно приложение и се изразява в понижение на наднорменото тегло, намаляване на окосмяването от мъжки тип по лицето и тялото, намаляването на косопада, намаляване на кръвното налягане и регулиране на менструацията. При млади пациентки, с проходими маточни тръби и нормални показатели на спермограмата спонтанното забременяване не е рядко явление.

Парлодел (Бромокриптин), Достинекс.

Това е друг вид медикаментозно лечение, което подтиска нивата на хормона Пролактин, излъчващ се от хипофизата. Пролактинът във високи стойности може да бъде единствена причина за липсата на овулация. Диагнозата на случая и подходящата дозировка на препарата, в много кратки срокове води до овулация и при наличие на проходими маточни тръби и нормална спермограма естественото зачатие не закъснява.