Кога не се препоръчва хирургично лечение?

  • Пациетката не бива да се насочва за хирургично лечение, без актуална спермограма на партньора направена в ин витро лаборатория от квалифициран ембриолог и актуално изследване на ФСХ и Естрадиол (Е2) на 3-ти ден от цикъла и.

Ако Е2 е над 35 пмол/л нормалните стойности на ФСХ са съмнителни. Това означава, че актуално нивата на ФСХ са високи (над 10 mIU/ml) и е указател за изчерпан яйчников резерв. При тези жени хирургичното лечение няма да помогне. Тук с двойката трябва да се обсъди донорство на яйцеклетки.

  • Пациентки, при които има запушване и в двата края на маточните тръби, което е свързано със сраствания с околните тъкани, дори да бъдат оперирани имат шанс за успех от ин витро процедурата не повече от 5%. Всеки шанс може да се използва, разбира се, но пациентите трябва много добре да са наясно с тази реалност.
  • Двукратни (или неколкократни) пластични операции за „отваряне” на маточните тръби са неуспешни и трябва да се избягват.

Същото важи и за хидросалпингс(двустранно запушени маточни тръби пълни с течност), по-голям от 2-3 см. или дебелостенен хидросалпингс. Ако се открият такъв вид силно възпалени маточни тръби, те трябва да бъдат хирургично отстранени.

Успеваемостта на ин витро процедурите е по-ниска след хирургични вмешателства. Причина за това е нарушеното кръвоснабдяване на яйчниците.

Добре е след хирургия да се проведе балнеолечение, физиотерапия или да се използват методите на нетрадиционната древно-китайска медицина. Иглотерапия (акупунктура), транскраниална електростимулация, точков масаж(акупресура) и други, подобряват кръвообръщението, регулират енергийния поток в целия организъм и намаляват стреса.

От друга страна, наличието на хидросалпингс е свързано с повтарящи се спонтанни аборти или липса на имплантация на ембриона в маточната кухина след ембриотрансфера. В този смисъл отстраняването на такива маточни тръби е полезно не само за решаванетона репродуктивния проблем, но и за цялостното здраве на жената.

  • За жените над 37 год възраст трябва да се направи преоперативна консултация по отношение на ендокринологичния и репродуктивен статус (точна диагноза на стерилитета).

Тези жени не трябва да губят време и да отлагат ин витро процедурата, ако хирургичното лечение не е спешно или наложително. В тези случаи е важно да не се пропусне възрастта, след която добиването на собствени яйцеклетки от яйчниците става невъзможно.