Първична оценка

Кога да потърсите специалист?

Ако сте на възраст под 35 години и опитвате да имате бебе с вашия партньор в продължение на 1 година, без успех, или ако сте над 35 годишна и правите опити поне 6 месеца е време да потърсите медицинска помощ.

Първата стъпка е т.н. оценка на стерилитета. Нашата философия е да лекуваме максимално бързо и ефективно използвайки най-оптимално всички налични ресурси. Основно правило е да се провеждат само онези тестове, които са най—необходими за съответния случай и които ще дадат на лекаря ключ за поставянето на диагнозата без забавяне. Резултатите от изследването дават възможност на лекаря да постави диагнозата, която най-често зависи от възрастта на жената, липса на овулация, запушване на маточните тръби и мъжки фактор.

Има много тестове, които в болшинството от случаите се оказват не така ефикасни за диагнозата. Такива са диагностичната лапароскопия, посткоиталния тест и ендометриалната биопсия.

Пълна анамнеза и гинекологичен преглед

Събира се цялата налична информация относно:

 • давността на стерилитета
 • провеждано лечение до момента
 • хормонални и менструални смущения
 • липса на овулация
 • операции в малкия таз и коремната кухина
 • инфекции в таза.

Правилно подбрана информация трябва да се снеме и от мъжа. Особено внимание се обръща на приeма на лекарства, които могат да причинят стерилитет (блокери на обмяната на kaлция-Липитор) или такива които са тератогенни.

Първични лабораторни изследвания

Извършват се следните лабораторни излседвания:

 • ТСХ,
 • Пролактин
 • генетичен тест за кистична фиброза (CFscreen – при мъжа)
 • пълна кръвна картина
 • кръвна група и Рх фактор
 • тест за антиспермални антитела
 • СПИН
 • Хепатит В и С
 • Сифилис
 • Хламидия
 • ПАП тест (само при жената)
 • сутрешен “Прогестерон” – на гладно, в лутеалната фаза при жената, който над 10 нг/мл предполага наличие на овулация (стойността му може да падне с 50% след нахранване и в следобедните часове)

Изследване на овулацията

Прави се карта за базална телесна температура (БТТ). Препоръчителният срок на изследването е 3 месеца. Това измерване доказва ретроспективно, че в предходни месеци е осъществена овулация, но то не може да прогнозира за предстоящ период, кога ще настъпи следваща.

Базлната телесна температура е температурата на тялото в покой. По време на фоликуларната фаза (преди овулацията), базалната температура е ниска, под 37 градуса С. По време на лутеалната фаза (след овулацията) тя се покачва над 37 градуса. Покачване на температурата с 0,4 от градуса за 3 или повече, последователни дни, доказва, че овулацията се е извършила.

Проследявайки своята БТТ, вие ще разберете, че овулацията Ви е факт. Няма да можете да предвидите обаче, кога овулацията би могла да настъпи. В този смисъл няма да можете точно да набележите най-вероятните дни, в които бихте могли да заченете. Други тестове като изследването на хормона ЛХ и слузта (секрета) на маточната шийка, са по удобни за предсказване дните на овулацията и съответно, планиране дните на половите сношения.

БТТ може да се използва като доказателство за липсата на овулация, особено при пациентки с поликистоза на яйчниците, които са на лечение с Метформин (лекарство понижаващо инсулина). Резултатите от картата на БТТ, проследена в няколко месеца позволяват на лекуващия гинеколог да състави индивидуален ефективен план на лечение. Поддържането на повишена температура след очакваната дата на следващия менструален цикъл, или повече от 16 дни обикновено показва наличие на бременност.

Индивидуални лабораторни тестове

 • Сърповидно-клетъчна анемия и таласемия
 • ФСХ
 • Естрадиол на ден 3 от месечния цикъл и брой антрални фоликули

ВАЖНО:Нива на:

ФСХ >10 Е;

АМХ (анти Мюлеров хормон) <0,7 нг/мл (стойности на АМХ м/у 0,3-0,7 нг/мл са гранични);

Е2<50 пг/мл;

Инхибин Б < 45 пг/мл;

антрални фоликули < 5( за всеки яйчник) подсказват изчерпан яйчников резерв.

 • При нередовен менструален цикъл

Трябва да се изследва хормонът DHEA-S.

Стойности >250 нг/дл макар все още в нормата говорят за липса на овулация. Тези пациентки се повлияват добре от приложението на препарата Метформин (Глюкофаг, Глюкофаж), независимо дали покриват критериите за поликистозен яйчников синдром. Това лечение, се провежда преди започването на индукция на овулацията.

При пациентки със стойности > 600 нг/дл трябва да се изиска консултация с ендокринолог.

 • При нередовен мензис с акне, хирзутизъм(oкосмяване по мъжки тип), наднормено тегло

Повлияват се много добре от терапия с Метформин. Уместно е изследването на 2-часов инсулин и ГТТ (глюкозотолерантен тест) и той ще бъде първият, който ще покаже инсулинова резистентност. След това трябва да се проследят инсулиновите нива, за да се вземе решение какъв понижаващ инсулина препарат е най-удачно да се започне.

 • Изследването на свободния Т (Тестостерон) при жената

Това изследване е добър показател за ефекта от лечението с Метформин.

Изследването на сутрешния 17 хидроксипрогестерон се прави във фоликуларна фаза, ако се подозира начална хипрплазия на надбъбречната жлеза, започнала след детската възраст.

Ако се подозира “Кушинг синдром”, в полунощ се инжектира кортизонов препарат и сутринта в 8 часа се изследват нива на Кортизола.

При пациентки с поликистозен синдром на яйчниците се изследва С-реактивен протеин, хомоцистеин и липиден профил. Консултация с ендокринолог.
 

 • Риск от възпаление на маточните тръби

При пациентки, при които няма:

 • анамнеза за тазова болка,
 • коремни операции,
 • болки по време на менструация,
 • липса на удоволствие от секса,

е уместно да се направи кръвен серологичен тест за Хламидия (IgG). Тъй като възпалените маточни тръби и срастванията около тях са признак на безсимптомно протекла инфекцияс Хламидия, ако има наднормени стойности трябва да се предприеме рентгеново изследване с контрастна материя.

N.B. Алтрнативно и по-ефективно (и по отношение на цената) е ин витро оплождането, ако риска от запушване на маточните тръби е голям.Спермален анализ

N.B.С това трябва да се започне, преди още да се прави рентгенова снимка за проходимост на маточните тръби (хистеросалпингография HSG), лапароскопия(LS) или индукция на овулацията.

Спрмограмата е валидна, ако е направена през последните 12-18 месецаот ембриолог.

Ако мъжът е имал наскоро температурно състояние, семенния анализ трябва да се отложи с 2-3 месеца. Лошият резултат трябва да се докаже (или отхвърли) след не по-малко от 4-8 седмици.

Ако при повторната спермограма общият брой на сперматозоидите е над 5 млн. (по критерии на СЗО) (според Крюгер над 20 млн.) може да се преддприеме индукция на овулацията и инсеминация (предварително трябва да е доказана проходимост на маточните тръби).

Слаби нарушения на подвижността на сперматозоидите може да се преодолеят с лекарства, съдържащи ацетил-Л карнитин или Л-карнитин.

Пушачите непременно трябва да употребяват антиоксиданти, вит. С, вит. Е, фрешове.

Оперирането на варикоцеле (разширени вени на тестисите) не винаги е с благоприятен ефект и затова трябва да се предприеме, само ако е в големи размери.

Ако броят на белите кръвни клетки в кръвта (левкоцитите) е увеличен (над 9000 г/л) е уместно да се проведе антибиотична терапия.

При „лоша” спермограма трябва да се изследват хормоните Пролактин, ФСХ, ЛХ, Тестостерон и антиспермални антитела.

Хроматин структурния анализ и ДНК фрагментацията могат да покажат намалена оплодителна способност. Хроматиновия структурен анализ на сперматозоидите е показан при анамнеза за варикоцеле, крипторхизъм (положение на тестиса извън скроталната торбичка), тумори на тестиса, състояние след химиотерапия, работа с пестициди, излагане на радиация, дълготрайно колоездене или шофиране и неизяаснен стерилитет.

При мъжете с азооспермия(липса на сперматозоиди в семенната течност) се изследват хормоните ФСХ, ЛХ, Пролактин, свободен тестостерон (FТ), естрадиол (Е2) тест за микроделеции на Yхромозомата, хромозомен анализ.

Ако хормоналните изследвания при мъжа са в норма, се предполага, че спермообразуването е налице. Т.е. тестисите произвеждат сперматозоиди, но те не могат да излязат извън тестиса при еякулация. Това най-често се дължи на запушване на семепроводните канали от инфекция. Сперматозоидите се складират в т.н. опашка на тестиса, позната още като епидидим. От там те могат да бъдат аспирирани чрез фина и несложна методика, наречена:

ПЕСА (PESA):под краткотрайна обща венозна упойка се убожда епидидима на всеки от двата тестиса. Иглата е обикновена игла за кръвопреливане, поставена в/у спринцовка в която има хранителна среда за сперматозоиди. Аспирираната течност, която би трябвало да съдържа сперматозоиди се смесва веднага с хранителната среда и се предава незабавно в ин витро лабораторията, където се откриват сперматозоидите под микроскоп. Следва по-нататъшна рутинна подготовка на последните за инжектирането им във вече аспирираните от яйчниците яйцеклетки.

Ако хормоналните изследвания ФСХ, ЛХ и Пролактин при мъжа са над референтните стойности, най-често се предполага липса на сперматогенеза (спермообразуване). Това се дължи най вече на вродени генетични фактори –дефекти на У хромозомата, които на определен етап стопират развитието на младите спермални клетки и не позволяват превръщането им в сперматозоиди. За да бъде определена причината за този процес и степента на увреждането се пристпва към по-сложна оперативна процедура на тестиса, наречена

БИОПСИЯ на ТЕСТИС: провежда се също под обща венозна упойка. С половин сантиметров разрез се взема парченце тестикуларна тъкан, с големина на главичка на топлийка. Тя съдържа семенните каналчета, които произвеждат сперматозоидите. Част от тази тъкан се разстила м/у две стерилни стъкла и се изследва веднага за наличие на сперматозоиди в ин витро лабораторията. Друга част се обработва и оцветява по специален начин, за изследване в патоанатомична лаборатория. Така се поставя най-точната диагноза на нарушението. Дава се отговор на въпроса дали може чрез стимулиращо лечение да се подтикне спермообразуването, ако то е спряно на по-късен етап. След такова лечение сперматозоиди съзряват в тестисите и се изхвърлят чрез еякулация. В другия случай, когато нарушението е по-тежко никакво лечение не може да помогне. Когато тази истина е налице се дава съвет за ползване на донорски сперматозоиди или осиновяване на дете.